Grannfika

Varannan vecka har vi lite grannfika här i grannskapet. Vi bor nämligen grannar med nära vänner som fick barn på samma dag som vi och som dessutom väntar 2:an, precis som vi ;) Mycket utbyte sker alltså oss emellan. Papporna tog precis på barnen och gav sig ut med pulka och jag ska gå över till grannfrun och "hjälpa till" med fikabestyr (skvallra) lite i förväg innan lekkaos tar över.



Köpte denna tjusiga klocka på Gina Tricot för en billig penning för några veckor sedan och älskar den, har aldrig egentligen burit klocka innan och shit vad smart att blanda tiden och smycke i ett. Iallafall för mig som har välldens största väska och aldrig hittar mobilen för att se vad klockan är. Mat- och sovtider ni vet ;)

Avtryck

Nyss hemkommen från Öppna förskolan samt fika på stan. Skandal för de har dragit in fikat på ÖF, det säljs numera endast frukt och kaffe/te. Detta blev vi ju inte mätta på så efter lekstund och pyssel gick vi till ett fik på stan och åt istället. Mycket trevligt det också.

Vi gjorde handavtryck på ÖF idag, fick göra om några gånger då Ell betedde sig som att hon skulle ta spruta eller något när förskolläraren lånade hennes hand för att trycka till ;) Men tillslut blev det ok.
Tänkte att hon nästa vecka kunde få måla den själv och sätta personlig prägel på den. Vi gjorde ju ett hand- och fotavtryck när hon var 3 månader som hänger på väggen i hennes rum och den är helt oslipad och obehandlad, vilket jag tycker är snyggt. Nu får Ell bestämma själv vad hon tycker är snyggt.



Första tavlan gjordes då Ell var 3 månader. Tycker den är så fin.

Här ser ni även färgen på väggen i Ells rum - serriöst rosa ;) Vi valde att måla istället för att tapetsera det rummet då jag var nojig över hur många gånger jag skulle ångra den rosa färgen. Ångrade den typ efter 2 dagar, men nu har vi inte tid att göra om och orkar inte sätta upp alla hyllor och tavlor på nytt så nu får det förbli rosa tills Ell vill bestämma själv. Det är ju det som är så bra med färg, går ju att ändra mycket smidigare än tapet...

Öppna förskolan

Nu ska jag när som helst gå upp och väcka lilltösen. Idag blir det öppna förskolan för hela slanten! Två vänner har jag lyckats tjata med mig också så fikastunden blir ännu mer trevlig än vanligt. Det är ju så bra för fikat kostar typ inget och matsalen är stor och utrustad med det mesta som behövs när de små ska inta sina luncher.
Jag hoppas ännu en gång att hon håller sina slagsmålsnävar i styr, annars blir det pinsamt med okända föräldrar ;)
Läste dock att det är en fas hon går igenom nu, fick mejlutskick från pampers för barn 19 månader och då skrev de om just det här problemet som vi har. Känns skönt att det verkar vara vanligt.

God morgon!

Tidig måndag hos oss

Vi har kanske en lite annorlunda dygnsrytm i vår familj. Även "vecko-rytmen" stämmer aldrig. Min lilla unge är en kvällsmänniska och har alltid varit, hon går och lägger sig runt 23 på kvällarna och sover ofta till framåt 10 på morgonen. Så många gånger har vi försökt justera denna kvällspigga lilla människa genom att ta bort sovpass på dagen eller väcka henne vid 8 på morgonen så att dygnsrytmen ska passa oss lite bättre. Men det slutar bara med att hon deckar runt 20 på kvällen, vaknar sedan runt 23 och är piggelin till 02 - minst! Bara för att hon ska kunna ligga och dra sig till 10 på morgonen...

Imorse dock, vaknade hon 07.15 (!?) och ville gå upp, trots att hon inte somnade förrän 23.20 igårkväll. Typiskt att vi hade filmkväll efter hon somnat igår och jag kom inte i säng förrän efter 02...
Vi såg den här. Vilket var en helt ok film att slökolla på, men inte mer än så.

Nähepp, om man skulle ta tag i disken nu då och sedan lite veckoplanering efter det nu när lillan sover en stund.

Lin's vegetariska lasagne



4 port.
Tid: 20 min + 30 min

2 gul lök
5 dl krossade tomater
6 lasagneplattor (färska)
1 burk chilikeso (250g)
3 dl riven ost (typ svecia, präst)
1 dl riven parmesanost
salt

Koka hackad lök med de krossade tomaterna i 10 min.
Smöra en ugnssäker form och sätt ugnen på 225 grader.
Blanda de rivna ostarna. 
Grunda med ett lager tomatsås, lasagneplattor, keso + riven ostblandning, lasagneplattor, tomatsås, lasagneplattor, keso + riven ostblandning.
Sätt in formen i nedre delen av ugnen i 30 min.

Supergott och går faktiskt ganska snabbt. Jag serverade bara vanlig grönsallad och gurka till, mjölk att dricka ;)

Den heter "Lin's vegetariska lasagne" för att jag själv är uppfinnaren till receptet :D

Sen söndagsmiddag

In i ugnen just nu:



Vegetarisk lassagne!

Inköp - skrivbordslampa



Mitt efterlängtade paket från ellos innehöll denna lampan, Edgar, 600 spänn. Tyvärr vet jag inte om jag är jättenöjd eller bara försöker intala mig att jag är nöjd. Den är liksom liiite för stor för mitt lilla skrivbord. Men om det bara är snyggt eller störande vet jag inte, haha. Får känna efter i några dagar. Ska iaf behålla den, kan ju få en ny plats i huset i värsta fall, för snygg är den definitivt!



Dessa kökshanddukar får man just nu på köpet när man handlar på ellos! Så passa på, de var fina tycker jag.

Nu dricks det frukostkaffe här efter en sen frukost med rostat bröd.

Stämningsfull lördagskväll

Nu är ljusen tända! Maken nattar dottern och jag har plockat undan leksaker och disk. Hade det inte varit för att jag är gravid hade det absolut varit ett glas vitt i handen till sängdags men nu får jag nöja mig med citronvatten ;)



Trevlig kväll!

Städtips

Här kommer ett litet vardagstips.
Jag har en egen rengöringsblandning som jag använder mig av flera gånger varje dag, på typ allt. Men framförallt matbordet och köksbänkarna som man torkar av flera gånger varje dag.

Blanda 2 dl vatten + 2 msk grönsåpa + 1 tsk yes diskmedel i en sprayflaska. Det är miljövänligt, effektivt och skonsamt när man har småbarn som slickar och kladdar på allt. Plus att jag ääälskar doften av grönsåpa. Påminner mig om min farmor som jag tillbringade stor del av barndommen hos. Hon använde grönsåpa på allt :)



Såhär ser den himmelska blandningen ut.


Fredagsmys och inköp



Här pågår fredagsmys just nu med tända ljus och varma mackor i ugnen. Maken är hemma och ledig (första helgen sedan jul).

Har gjort två nya inköp, lyktan är köpt i en heminredningsbutik här i staden, Caesar Collection. Blev över förväntan nöjd faktiskt nu när jag ser resultatet med tänt ljus i.



Det andra inköpet är en "påse" köpt från H&M home som det nog är tänkt att ha typ bröd eller frukt i. Men jag gillar den som blomkruka.

Juice med stil



Jag brukar förvara juice och saft såhär, i gamla hederliga saftflaskor. Det ser mycket fräschare och trevligare ut, plus att det håller ordentligt tätt. Hur kul är det att ställa fram ett paket Bravo eller Icas apelsinjuice på frukostbordet? För mig är detta vardagslyx, utan att det kostar ett öre (mer än platsen i diskmaskinen ett par gånger i veckan...)

Nu ska snart jag och dottern på fikadejt här i grannskapet med andra mammor och deras barn. Jag försöker komma ut och låta Ell träffa andra barn och lära sig leka och samsas och vara social med sådana i sin egen ålder. Öppna förskolan är perfekt bland annat. Hon går ju inte på dagis och jag vill ju inte att hon ska missa något i sin lilla utveckling.
Förra fikaträffen tog dock en annan utvecklingsvändning, hon attackerade grannpojken när han tog hennes brio-hund... Pinsamt. Detta upprepades vid tre tillfällen under tiden de var här och idag är jag nervös att hon ska visa samma beteende. Jag är egentligen inte orolig för att barnen skadar varandra, utan mer för mammornas relationer. Alla har ju olika åsikter om hur man uppfostrar sina barn och vad som är ok och inte. Jag och den drabbade pojkens mamma har pratat igenom det som hänt och hon anser att det är något man måste gå igenom, han har ju slagit och puttat på Ell många gånger innan utan att hon gjort något liknande tillbaka. Antar att man lär sig det sociala spelet av varandra ;)

Tomat- och mozzarellaostpaj

Just nu åker denna in i ugnen:



Tomat- och mozzarellaostpaj:

Pajskal:
150 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk iskallt vatten

Fyllning:
150 g mozzarellaost i tunna skivor
2 dl lagrad riven ost (präst el, västerbotten)
150 g fetaost som delas/smulas i mindre bitar
10 st soltorkade tomater i olja
1 msk oregano
3 pressade vitlöksklyftor
½ dl hackad persilja

Äggstanning;
2 ägg
2 dl grädde
Salt
Svartpeppar

Gör pajdegen och förgrädda i 10 minuter.

Lägg mozarellaskivorna i botten av det gräddade pajskalet.
Finhacka el strimla tomaterna och blanda med de övriga ingridienserna. Fördela detta sedan i pajskalet.
Blanda ihop äggstanningen och häll detta över.

Grädda i 30 minuter på 200 grader.

Severa med en sallad av ruccola.

Chokladbollar

Det blev chokladbollar igår. Vi tar vit choklad-glass-bakelser en annan dag. Dem får ju inte Ell vara med på att baka. Vi hade en liten bakstund hela familjen igårkväll vilket var trevligt. Pappan för att han ville äta smet, lillan för att hon älskar att kladda (hon åt inte så mycket faktiskt) och så mamman som ville ha färdiga fina chokladbollar att bjuda andra mammor på när de kommer över på kaffe ;)



Kladdigt blev det och färgglatt strössel skulle liksom arbetas in i degen tyckte Ell.



Det färdiga resultatet! Ni kan gissa vad min frukoststund består av idag :)

Jag använde mig av det här receptet.

Mumsiga bullar



Såhär såg det ut hos oss igår. Bullbak för hela slanten, nära 60 stycken saftiga kanelbullar. Har ett "hemligt" recept dessutom som innehåller bland annat grädde och ägg.
Jag älskar att förändra och förbättra (enligt mig själv) recept, förnya och blanda olika smaker.
Är det ok med hemliga recept eller är man bara störande då?
Jag har faktiskt delat med mig receptet till mina 3 närmsta vänner, för att de tjatat. Men om någon gång drömmen om en egen receptbok skulle bli sann så vill man ju inte sprida ut alla sina ess redan innan. Vem skulle då vilja läsa boken? ;)

Idag funderar jag på att baka chokladbollar... eller kanske vit choklad-glass-bakelser... vi får se hur inspirationen tar vid!

50% på LaRedoute

Idag vaknade jag av ett pling i mobilen. Det var Laredoute som annonserade deras 24h-rea. Så nu har jag bläddrat igenom den och blev sugen på den här grå vaxduken:

http://www.laredoute.se/DetailPages/DetailPage.aspx?categoryid=53254&productId=248022&SellingFlag=SearchText&SearchBackLink=

Kan behövas nu när lillan börjar intressera sig för att måla ;)
Som sagt, man har bara dagen på sig att få fin rabatt så pass på!

Nu till min finfina frukoststund innan resten av huset vaknar:



Ja jag har mjölk i kaffet ;)

Fina vänner



Denna skylt i all sin enkelhet fick jag av en vän igårkväll då vi var ute och åt. Tycker att det var omtänksamt att bara få en present sådär. Försenad julklapp sa hon.
Och med denna gav hon mig äntligen idén till vad jag ska göra med min hemska kryddhylla över spisen ala 80-talskök, (som jag för övrigt vägrar ställa kryddor på för att det är så oerhört fult.)
Ska köpa fler sådana här väggord att fylla kryddhyllorna med såklart.

Dagens

Rent! Som nytt! Underbart...

Idag har jag skrubbat kylen. Ut med allt och rengöra med Yes! Torka torrt ordentligt så att det inte fryser längst in i kylen. Rengöra invändigt på "väggar" och "tak" och utanpå. Jag kan säga er att den är som en ny kyl. Underbar känsla.




Rensade även bort gammal mat och mat som vi liksom ändå inte kommer använda och gjorde upp en bättre struktur än vad det var innan då allt stod lite var stans. Får se hur länge det håller då dottern gillar att hjälpa till att plocka in matvaror när vi har handlat och når endast till de lägre hyllorna ;)

Att rengöra kylen grundligt är något som jag har stående varje år i januari. Självklart rengörs den ju senare under året också men då med trasa och när det blivit smutsigt lite här och var. Jag plockar inte ut allt och gör en sådan här noga genomgång mer än en gång per år. Tycker det räcker. Rannsakar vi oss själva så är vi nog inte många som gör det oftare ;)

Min start på dagen



Detta händer allt för ofta, jag börjar med kaffe och choklad någon timme innan frukost. Men det är också den timmen jag är ifred, för mig själv, så varför inte passa på att göra mesta möjliga njutning av den? :)
Jag har varit tyst allt för länge. Nu är det dags igen känner jag, måste skriva och pyssla emellanåt. Så se upp!

RSS 2.0